Home

Ce inseamna persoana juridica dex

JURÍDIC, -Ă adj. referitor la justiție, la drept. (< fr. juridique, lat. iuridicus) JURÍDIC ~că (~ci, ~ce) 1) Care ține de drept sau de legi; propriu dreptului sau legilor. Persoană ~că instituție sau întreprindere care este recunoscută de lege ca subiect cu drepturi și obligații. 2) Care se face în fața justiției Personalitate juridică. Categorie: Dictionar juridic (dex) Comentarii. 1. personalitate juridică, caracteristică a subiectelor de drept care au organe de conducere şi un patrimoniu propriu afectat realizării unui anume scop [art. 26 lit. e) din Decretul nr. 31/1954]. Societăţile comerciale, societăţile şi compa-. niile naţionale. persoana juridica în Dicționarul Juridic. Colectiv format din persoane fizice avand o organizare de sine statatoare, concretizata in structura de productie, de conceptie si functionala, un patrimoniu propriu distinct de cel al persoanelor fizice din compunerea sa si al altor persoane juridice si un scop determinat, corespunzator intereselor societatii

PERSONALITATE, personalitati, s. f. 1. Ceea ce este propriu, caracteristic fiecarei persoane (1) si o distinge ca individualitate; ansamblu de trasaturi morale sau intelectuale prin care se remarca o persoana; felul propriu de a fi al cuiva. personalitate juridica = calitatea de a fi persoana juridica.2. Persoana cu aptitudini deosebite si cu alese insusiri intelectuale si morale, care se. Gram. Persoana întîĭa, aceĭa care vorbește; persoana a doŭa, aceĭa cu care vorbeștĭ; persoana a treĭa, aceĭa despre care se vorbește. Teol. Cele treĭ persoane divine, sfînta Treime. În persoană, în carne și oase, realmente, în ființă chear, singur: mă duc eŭ în persoană Sau mai bine zis: institutia publica nu poate fi considerata o persoana juridica de interes public? Ex.: Guvernul Romaniei ofera un serviciu public prin administrarea statului pentru a mentine ordinea de drept etc., autorizat de Parlamentul Romaniei sa functioneze prin votul de investitura, aflandu-se sub controlul acestuia Persoana fizica este ori ce om care ia fiinta inca de la nastere si participa la relatiile sociale prin faptele sale,avand drepturi si obligatii in societate.Persoana juridica ia nastere prin vointa omului,constituindu-se prin contract intr-o societate ce capata personalitate juridica in urma inregistrarii.Persoana juridica poate fi compusa dintr-o singura persoana sau dintr-o asociere de mai.

3) persoana in serviciul careia se afla angajat cineva. A intra (sau a se baga) la ~ a se angaja sluga. (A fi) fara ~ a) (a fi) independent in actiunile sale; b) (a fi) fara supraveghere. 4) fig. persoana cu puteri depline. A fi ~ pe situatie a se orienta bine intr-o situatie, ocupand o pozitie dominanta. A fi ~ pe materie a poseda un obiect DEFINIŢII. EXTRASE DIN CODUL FISCAL . ART. 7. Definiţii ale termenilor comuni (1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii: 1. activitate - orice activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit;. 2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică. Glosar de termeni juridici. Un editor a propus unirea acestei pagini cu o alta. S-a sugerat ca paginile Glosar de termeni juridici și Listă de noțiuni juridice să fie unite într-una singură. Vedeți eventual detalii în pagina de discuții. Prezentul glosar de termeni juridici conține termeni din domeniul dreptului.

juridic - definiție și paradigmă dexonlin

În ce priveşte persoana fizică rezidentă, art. 7 alin. (1) pct. 23 Cod fiscal enunţă condiţiile care trebuiesc să le îndeplinească - necumulativ - o persoană fizică pentru a fi considerată rezident Persoană se referă în mod curent la o ființă umană considerată a fi un individ al speciei umane, luându-se în considerare totalitatea însușirilor sale fizice și psihice. Din punct de vedere legal, persoana fizică și persoana civilă sunt instituții de drept civil.. Persoana fizică față de persoana juridică. Din punct de vedere juridic se face o distincție între persoana. Vezi ce înseamnă Persoana indreptatita în: Dicționar Juridic. Persoana indreptatita în Dicționarul Juridic. Legea 10 din 2001. Persoana fizica sau juridica, proprietara a unui/unor imobil(e) la data preluarii abuzive, care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a beneficia de dispozitiile acesteia Persoana fizica. Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept. Calitatea de subiect de drept este recunoscuta si garantata tuturor persoanelor fizice fara nici o discriminare pe motiv de rasa, nationalitate, sex, religie sau grad de cultura. Persoanele fizice sunt oamenii, membri ai societatii.

Persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale vor fi taxate la fel ca firmele. Plus: ce se va intampla cu sediile sociale de acasa Persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale - inchiriate, de exemplu, pentru diverse activitati economice - vor plati impozite locale la fel ca persoanele juridice.Cota de impozit va fi de 0,1% din valoare pentru cladiri. Fidejusor. Persoana care, printr-un contract de fidejusiune incheiat cu un creditor, se obliga sa garanteze acestuia o anumita creanta, executand el obligatia atunci cand debitorul principal nu o executa el insusi. In afara conditiilor generale privind capacitatea de a contracta, fidejusorul trebuie sa indeplineasca anumite conditii speciale de. Personalitate juridica = calitatea de a fi persoana juridica (DEX) . Deci: PFA nu are personalitate juridica. Faptul ca se inregistreaza la registrul comertului inseamna ca este autorizata pt a face anumite acte si fapte Debit = ceea ce datoreaza o persoana fizica sau juridica, dandu-i calitatea de debitor in relatia cu statul sau cu unitatea administrativ-teritoriala, in calitatea acestora de persoane juridice creditoare; in contabilitatea in partida dubla, este coloana din stanga unui cont, in care sunt inregistrate sumele ce constau dintr-o creanta, intrari.

Conceptul de utilitate publica este relativ nou asimilat in reglementarile juridice din Romania. Pana la aparitia Ordonantei nr. 26/2000, doar in cazul Societatii de Cruce Rosie fusese mentionat caracterul de utilitate publica al acesteia, impreuna cu o precizare privind efectele acestui statut - obligatia autoritatilor publice de a acorda asistenta la cererea acesteia Definitii conform standardelor internationale de raportare financiara, regulilor contabile romanesti si standardelor de contabilitate germane Notiunile de interese de participare (participations) si de parti legate sunt cateodata confundate si nu este intotdeauna clara corespondenta termenilor dintr-o limba in alta. In plus, in Romania, Codul fiscal aduce si el o definitie pentru aceste.

persoană fizică rezidentă: orice persoană fizică ce îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii: a) are domiciliul în România; b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România; c) este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se. Martor. Definitie termen juridic. Definitie: Persoana care are cunostinta despre vreo fapta sau despre vreo imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal poate fi ascultata in calitate de martor. Calitatea de martor are intaietate fata de calitatea de aparator, cu privire la faptele si imprejurarile pe care acesta. Ce este o persoana afiliata ? 2015/02/17. Potrivit prevederilor codului fiscal, o persoană este afiliată cu altă persoană daca se afla cel putin in unul din urmatoarele cazuri. a) Doua persoane fizice sunt afiliate dacă acestea sunt soţ/soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv. Între persoanele afiliate, preţul la care se.

Video: Personalitate juridică Dictionar juridic (dex

Ce înseamnă persoana juridica? - ce-inseamna

Ce reprezinta o contraventie? Care e termenul in care poate fi aplicata? Si cum o putem contesta? Cadrul normativ general privind contraventia este dat de ordonanta de urgenta nr. 2/2001 privind contraventiile, act normativ ce a suferit destul de multe modificari, din care noi extragem principalele aspecte actualizate si aplicabile in anul 2015.. Ce înseamnă beneficiar real ? Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost introdusă obligația depunerii declarației privind beneficiarul real de către toate societățile comerciale înmatriculate la Registrul Comerțului sau cele. comisionar = persoana fizica sau juridica ce desfasoara activitati comerciale in nume propriu, dar in contul altor persoane fizice si juridice, in schimbul unor sume de bani. comitent = persoana fizica sau juridica care il insarcineaza pe comisionar sa efectueze operatiuni economice si/sau financiare pe contul sau, dar pe numele comisionarului Ce inseamna codebitor sau coplatitor? Codebitorul / coplatitorul este persoana care iti vine in ajutor in momentul in care nu poti sa imprumuti suma de care ai nevoie din cauza venitului pe care il ai. . In astfel de cazuri, pentru a imprumuta toata suma, poti cumula veniturile tale cu ale sotului / sotiei, ori cu ale rudelor de.

Dex text: personalitate juridica, dex

Cumparator - persoana fizica / persoana juridica sau orice entitate juridica care isi face un Cont in Site si finalizeaza o Comanda. Cont - sectiunea din site formata dintr-o adresa de e-mail si o parola care permite transmiterea comenzii si care contine informatii despre Client/Utilizator si istoricul Clientului in Site (Comenzi lansate. 24. furnizor de servicii energetice inseamna o persoana fizica sau juridica care furnizeaza servicii energetice sau alte masuri de imbunatatire a eficientei energetice catre instalatia sau. Pentru a face SRL - cu minim doua persoane angajate ca si Operatori RSVTi - nu este avantajos pentru mine. Asta inseamna sa renunt la contractele incheiate pe PFA. Sa clarificam putin ce intelege ISCIR prin definitie persoana juridica si persoana fizica autorizat

Dovada dolului Potrivit art.960 al.2 Codul civil Dolul nu se presupune ceea ce inseamna ca persoana care-l invoca trebuie sa-l dovedeasca. Fiind un fapt juridic, dolul poate fi probat prin orice mijloc de proba inclusiv martori sau prezumtii simple Persoana juridica ce desfasoara activitati economice si asupra careia se exercita direct sau indirect, ca urmare a unor drepturi de proprietate, a participatiilor financiare sau a regulilor specifice prevazute in actul de infiintare a intreprinderii respective, influenta dominanta a unei autoritati contractante, astfel cum este definita aceasta. inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul, Comune, orase, municipii si judete. Dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona clase de moştenitori, (ordin de moştenitorii legali), categorie de persoane aflate în relaţie de rudenie apropiate cu defunctul, care sunt chemate la succesiunea lui în ordinea stabilită de lege.. Noutăţi - Aflaţi rapid ce moştenitori au dreptul la succesiune şi în ce cote moştenesc aceştia averea defunctului, aici: Calcul cote succesorale legale

persoană - definiție și paradigmă dexonlin

Definitie Institutie publica: In sensul prevederii art.135 pct.5 din Constitutia Romaniei, toate persoanele juridice infiintate prin acte de putere sau de dispozitie ale autoritatilor publice centrale sau locale in scopul realizarii unor activitati fara caracter comercial sau pentru indeplinirea unui serviciu public nepatrimonial. Cele mai multe instituti publice sunt finantate, in totul sau. Societatea cooperativă. Potrivit Legii nr. 1/ 2005 cu modificările ulterioare, este o asociaţie autonomă de persoane fizice şi/sau juridice, după caz, constituită pe baza consimţământului liber exprimat de acestea, în scopul promovării intereselor economice, sociale şi culturale ale membrilor cooperatori, fiind deţinută în comun. Incepand cu anul 2016, pesoanele fizice care au in proprietate cladiri trebuie sa plateasca impozit pentru ele, in functie de destinatie. Cladirile au fost impartite de Codul fiscal in Cladiri rezidentiale, nerezidentiale si cu destinatie mixta (cladirile folosite partial in scop nerezidential si partial pentru locuit), ne spune simplu Ghidul ilustrativ -Impozitul pe cladiri realizat. Evident, uzucapiunea nu este o institutie absoluta, putand fi aplicata doar in ce priveste bunurile proprietate privata. Conform art. 863 Cod Civil, proprietatea asupra bunurilor publice nu poate fi dobândită de terţi prin uzucapiune. Exista doua cai principale pentru ca o persoana sa dobandeasca proprietatea prin intermediul uzucapiunii inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR, Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu. Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire.

6 pași de urmat obligatoriu când vinzi mașina personală! APRCA iulie 20, 2020 decembrie 22nd, 2020. Nu de puține ori am fost întrebați de către membrii Grupului Păgubiților RCA despre ce este de făcut atunci când încercăm să vindem mașina personală către un potențial cumpărător, astfel că ne-am decis să vă informăm. Castile VR mai sunt denumite si HMD-uri (Head Mounted Device), ceea ce inseamna pur si simplu ca sunt afisaje/display-uri montate pe cap. Elementele vizuale sunt trimise de la consola sau calculator la casca prin intermediul unui cablu HDMI in cazul castilor, cum ar fi HTC Vive sau Oculus Rift In ultima perioada s-a discutat din ce in ce mai des despre o noua obligatie a companiilor legata de declararea beneficiarului real. Aceasta obligatie a fost introdusa la mijlocul anului 2019 fiind reglementata prin Legea nr. 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului (MOF nr. 589 din 18 iulie 2019) si care are data intrarii in vigoare 21. Potrivit art. 31 C. civ. alin. (1) Orice persoana fizica sau persoana juridica este titulara unui patrimoniu care include toate drepturile si datoriile ce pot fi evaluate in bani si apartin acestuia. Asadar, patrimoniul este reprezentat de totalitatea drepturilor si obligatiilor ale unei persoane ce pot fi evaluabile in bani In Romania, cele mai multe organizatii constituite sunt asociatii. Astfel, in timp ce numarul asociatiilor este un indicator al asociativitatii, solidaritatii si al spiritului de intrajutorare, numarul fundatiilor este un indicator al filantropiei, a dorintei de a face bine, de a-i ajuta pe ceilalti dar si a existentei resurselor financiare necesare, caci fundatiile inseamna in principal.

Definitie Persoana juridica de interes public - Răspunsuri

Ce presupune listarea unei companii la bursa. Piata de capital este cunoscuta publicului larg in special prin tranzactiile cu actiuni, implict prin castigurile ce pot fi obtinute ulterior. Dar bursa are si un alt rol, extrem de important pentru companii, mai ales in perioade de criza, cand accesul la finantare este mai greu si mai scump. Interpretare vis mort - ce inseamna cand visezi morti. Visul in care vezi sau vorbesti cu morti face referire asupra unor influente negative din partea unor persoane din cercurile de cunoscuti. Acest vis poate fi, de asemenea, o cale exprimare a sentimentelor fata de cei care au trecut in nefiinta. Daca visezi o persoana care a murit cu mult.

definitia diferentei dintre o persoana fizica si una juridic

Dex text: persoana publica, dex

Definiţii - Ana

  1. Tot articolul 25 din Codul Fiscal stipulează că, printre cheltuielile cu deductibilitate limitată, se regăsesc următoarele: cheltuielile de protocol, în limita unei cote de 2%, aplicate asupra profitului contabil, la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit și cele de protocol; cheltuielile sociale, în limita unei cote de.
  2. O factura mai contine datele de identificare fiscala a clientului (emitentul), datele furnizorului (persoana fizica sau juridica), cota de TVA, precum si pretul, cantitatea si valoarea fiecarui produs vandut. Facturi dupa 01 ianuarie 2007 Începand cu data integrarii Romaniei în UE (01-01-2007), a fost modificat art. 155 din Codul fiscal
  3. istrare a investitiilor din cadrul unui conglomerat financiar le desfasoara direct sau.
  4. Așa fiind, în cererile de chemare în judecată întemeiate pe legile speciale de reparație (nr. 10/2001 și nr. 165/2013) nu poate fi primit nici un demers juridic al unei terțe persoane care susține și emite pretenții proprii cu privire la bunul ce face obiectul deciziei/dispoziției atacate de persoana îndreptățită sau, cum e.
  5. Articolul de față aduce în discuție o serie de aspecte teoretice și practice referitoare la mecanismul fiscal privind impozitarea dividendelor în anul 2019. Din punct de vedere legislativ, dividendele pot fi privite din două perspective: pe de o parte, prin prisma Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar pe de altă parte, prin.

Glosar de termeni juridici - Wikipedi

Rezident, nerezident şi sediu permanent - prevederi ale

  1. Atunci cand vinzi o masina uzata, este important sa oferi cumparatorului un contract vanzare cumparare auto, care sa contina detalii despre masina pe care o vinzi. In general, o masina uzata nu mai este in garantie, si cumparatorul se va baza pe termenii din contract, pentru a se asigura ca va achizitiona o masina functionala
  2. Anul 2016 introduce o abordare distincta pentru cele doua notiuni utilizate atunci cand vorbim despre recuperarea de costuri, respectiv notiunea de cumparator-revanzator si refacturarea de cheltuieli.. Privite din perspectiva fiscala, cele doua notiuni reprezinta, in fond, situatii in care o persoana impozabila doreste recuperarea unor costuri suportate in nume propriu, costuri pe care fie.
  3. InfoTVA - Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, obligatiile persoanelor impozabile, persoanele obligate la plata taxei, regimuri speciale de TVA, operatiuni impozabile, exigibilitate, scutiri si operatiuni scutite de TVA

Persoană - Wikipedi

Ce înseamnă Persoana indreptatita? - ce-inseamna

Expresii juridice latine. A. Ab initio = De la inceput. Ab love principium = Sa incepem cu jupter (sa incepem cu lucrul cel mai important sau cu persoana cea mai importanta) Ab intestat = Fara testament. Ab intestato mori = Mort fara testament. Ab irato = La manie. Abolitio criminis = Desfiintarea crimei (in sensul de dezincriminarea unei fapte Cheltuieli curente. Sinonim - Cheltuieli ordinare. Cheltuielile curente sunt orice cheltuieli ce se nasc din activitati desfasurate de o persoana juridica, ca parte integranta a obiectului sau de activitate, precum si activitatile conexe acestora. Vezi si Cheltuieli extraordinare Prejudiciu, Drept Civil. Prejudiciu, Drept Civil. Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane. Constituie prejudiciu: distrugerea, sustragerea ori degradarea unor bunuri; vatamarea. Persoanele sunt de doua feluri naturala (persoana fizica) si artificiala (persoana juridica). O persoana naturala este o fiinta umana. O persoana artificiala cuprinde o sucesiune sau o colectivitate de persoane naturale ce formeaza o corporatie; o coletie de proprietate pentru care legea le atribuie capacitatea de a avea drepturi si obligatii Bună ziua! Soțul meu a cumpărat o casa de la o persoana. A cea persoana a făcut un credit cu ipoteca pe casa care a cumpărat o soțul meu. Țin sa menționez ca a venit o cerere de executare silita dar nu specfica dacă se mai poate face ceva. Pe noi ne interesează dacă mai poate persoana în cauza sa achite și restul datoriei. Va multumes

Contraventie. Conform Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (care a abrogat Legea 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor), constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata ca atare prin lege, prin hotarare a Guvernului ori prin hotarare a consiliului local al. Conform DEX mestesugul înseamnă deopotrivă meserie, In ceea ce priveste obiectele de activitate pe care le poate desfasura, acestea -intreprindere mestesugareasca-persoana fizica sau juridica, inregistrata la Registrul Mestesugarilor, care realizeaza produse sau servici Procedura de camera preliminara in procesul penal este reglementata in cuprinsul art. 342 - 348 din Titlul II al Partii speciale din Codul de procedura penala. Aceasta procedura este nepublica, contradictorie, scrisa si orala, in care participa judecatorul de camera preliminara, procurorul, inculpatul (personal sau prin aparator), iar, de la data de 05.12.2014 (moment al publicarii in Mon. Alege persoana juridică Înscrie persoana juridică Înrolează-te la o persoana juridică Imaginea 23 - Gestionare persoană juridică 1.8.1 Alege persoana juridică Utilizatorul va alege o singură persoană juridică din cele deja înrolate în cadrul platformei și apasă butonul Alege. Imaginea 24 - Beneficiar